Вегетаріанська кухня – це чудовий спосіб насолодитися поживною та різноманітною їжею, яка приносить користь як здоров’ю, так і довкіллю. Вегетаріанський раціон зазвичай складається з фруктів, овочів, бобових, горіхів та цільного зерна. Він може задовольнити потреби в поживних речовинах на всіх етапах життя.
Переваги вегетаріанської кухні
- Зниження ризику хронічних захворювань: Вегетаріанський раціон пов’язаний з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу та деяких видів раку.
- Поліпшення здоров’я серця: Вегетаріанські дієти часто багаті клітковиною, калієм та антиоксидантами, що сприяє підтримці здоров’я серця.
- Підтримка здоров’я кишечника: Високий вміст клітковини у вегетаріанській кухні сприяє здоров’ю кишечника, регулюючи травлення та підтримуючи здорову мікрофлору.
- Зниження ваги: Вегетаріанська їжа зазвичай має низьку калорійність і високий вміст клітковини, що сприяє насиченню та зниженню споживання калорій.
- Захист довкілля: Виробництво тваринницької продукції значно впливає на навколишнє середовище. Вегетаріанська дієта допомагає знизити викиди парникових газів, забруднення води та використання землі.
Прості вегетаріанські рецепти
1. Вегетаріанський чилі
- Інгредієнти:n
- 1 велика цибуля, нарізана
- 2 болгарських перці, нарізаних
- 3 зубчики часнику, подрібнених
- 1 (28 унцій) банка консервованих томатів
- 1 (15 унцій) банка чорної квасолі, злита і промита
- 1 (15 унцій) банка червоної квасолі, злита і промита
- 1 (15 унцій) банка кукурудзи, злита і промита
- 1 ложка тмину
- 1 ложка порошку чилі
- Сіль і перець за смаком
- Обсмажте цибулю, болгарський перець і часник на олії до м’якості.
- Додайте томати, чорну квасолю, червону квасолю, кукурудзу, тмин, порошок чилі, сіль і перець.
- Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь і тушкуйте протягом 30-45 хвилин.
- Подавайте з рисом або тортильями.
2. Вегетаріанська лазанья
- Інгредієнти:n
- 1 пакет (12 унцій) лазаньєвих листів
- 1 (28 унцій) банка соусу маринара
- 1 (15 унцій) банка рикотти
- 1 (15 унцій) банка шпинату, злита і подрібнена
- 1 (15 унцій) банка грибів, злита і нарізана
- 1/2 склянки тертого сиру моцарелла
- Розігрійте духовку до 375 градусів за Фаренгейтом (190 градусів за Цельсієм).
- У великій каструлі накрийте лазаньєві листи соусом маринара.
- Змішайте рикотту, шпинат і гриби.
- Викладіть половину суміші рикотти на лазаньєві листи.
- Зверху викладіть половину соусу маринара.
- Повторіть шари.
- Посипте сиром моцарелла.
- Випікайте протягом 30-45 хвилин або до готовності.
- Дайте постояти протягом 10 хвилин перед подачею.
3. Вегетаріанські тако
- Інгредієнти:n
- 1 пакет (12 унцій) тортильє для тако
- 1 (15 унцій) банка квасолі, злита і промита
- 1 (15 унцій) банка кукурудзи, злита і промита
- 1 болгарський перець, нарізаний
- 1/2 цибулини, нарізаної
- 1/4 склянки нарізаного коріандру
- Лимонні часточки
- Розігрійте тортилії для тако в мікрохвильовій печі або на сковороді.
- У великій мисці з’єднайте квасолю, кукурудзу, болгарський перець, цибулю та коріандр.
- Наповніть тортилії для тако начинкою.
- Подавайте з лимонними часточками.
4. Вегетаріанський плов
- Інгредієнти:n
- 2 склянки бурого рису
- 3 склянки овочевого бульйону
- 1 цибуля, нарізана
- 2 моркви, нарізані
- 1 стебло селери, нарізаний
- 1 (15 унцій) банка горошку, злита і промита
- 1 склянка замороженої моркви
- 1 ложка каррі
- Сіль і перець за смаком
- У великій каструлі доведіть до кипіння овочевий бульйон.
- Додайте рис, цибулю, моркву, селеру і тушкуйте протягом 5 хвилин.
- Додайте горошок, моркву, каррі, сіль і перець.
- Зменште вогонь і тушкуйте протягом 18-20 хвилин або доки рис не стане м’яким і рідина не вбереться.
- Дайте постояти протягом 5 хвилин перед подачею.
5. Вегетаріанський пастуший пиріг
- Інгредієнти:n
- 1,5 фунта картоплі, очищених і нарізаних
- 1/2 склянки молока
- 1/4 склянки вершкового масла
- 1 цибуля, нарізана
- 2 зубчики часнику, подрібнених
- 1 фунт грибів, нарізаних
- 1 (15 унцій) банка сочевиці, злита і промита
- 1 склянка овочевого бульйону
- 2 ложки томатної пасти
- 1 ложка вустерширського соусу
Прості рецепти для вегетаріанської кухні