Літо — пора соковитих і ароматних фруктів. Саме час побалувати себе та близьких смачними та корисними фруктовими пирогами.
Яблучно-коричний пиріг
Інгредієнти:
- 1 кг яблук
- 1 склянка цукру
- 1 чайна ложка кориці
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1/2 склянки борошна
- 1/2 склянки вершкового масла
Приготування:
- Яблука очистити, нарізати тонкими скибочками та скропити лимонним соком.
- У мисці зєднати цукор, корицю та борошно.
- У змащену маслом форму викласти яблука, посипати сухою сумішшю.
- Масло натерти на великій тертці та посипати ним пиріг.
- Випікати при температурі 180°C протягом 45-50 хвилин.
Фруктовий коблер
Інгредієнти:
- 1 кг фруктів (будь-яких, на ваш смак)
- 1/2 склянки цукру
- 1/4 склянки борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- 1/2 склянки вершкового масла, холодного та нарізаного кубиками
- 1/2 склянки молока
Приготування:
- Фрукти викласти в змащену маслом форму для запікання.
- У мисці змішати цукор, борошно та розпушувач.
- Додати вершкове масло та розтерти руками в крихту.
- Додати молоко та замісити мяке тісто.
- Розподілити тісто по фруктах та випікати при температурі 190°C протягом 30-35 хвилин або до золотистого кольору.
Вишневий пиріг із плетенкою
Інгредієнти:
- Для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1 чайна ложка солі
- 1 склянка холодного вершкового масла, нарізаного кубиками
- 1/2 склянки крижаної води
- 1 кг вишень без кісточок
- 1 склянка цукру
- 1/4 склянки кукурудзяного крохмалю
- 1 чайна ложка лимонного соку
Для начинки:
Приготування:
- Приготування тіста:
- У великій мисці змішати борошно та сіль.
- Додати вершкове масло і розтерти руками в крихту.
- Додати воду по 1 столовій ложці за раз, поки тісто не збереться в кулю.
- Загорнути тісто в харчову плівку та поставити в холодильник на 30 хвилин.
- У мисці змішати вишні, цукор, кукурудзяний крохмаль і лимонний сік.
- Розкачати тісто в 2 кола діаметром 25 см.
- Перше коло викласти на деко, застелене пергаментом.
- Викласти начинку на тісто, залишаючи 2 см по краях.
- Покрити другим колом тіста та защипнути краї.
- Зробити кілька надрізів зверху для виходу пари.
- Змастити пиріг збитим яйцем та випікати при температурі 200°C протягом 45-50 хвилин або до золотистого кольору.
Приготування начинки:
Збирання пирога:
Цитрусовий пиріг із меренгою
Інгредієнти:
- Для начинки:
- 1 лимон
- 1 апельсин
- 1 грейпфрут
- 1 склянка цукру
- 1/4 склянки кукурудзяного крохмалю
- 1/2 склянки води
- 1 склянка борошна
- 1 чайна ложка солі
- 1/2 склянки холодного вершкового масла, нарізаного кубиками
- 1/4 склянки крижаної води
- 4 яєчні білки
- 1/2 склянки цукру
- 1/4 чайної ложки лимонного соку
Для тіста:
Для меренги:
Приготування:
- Приготування начинки:
- Цитрусові добре вимити та зняти цедру.
- Мякоть цитрусових нарізати невеликими шматочками.
- У мисці змішати цукор, кукурудзяний крохмаль і воду.
- Довести суміш до кипіння, помішуючи.
- Зменшити вогонь і варити до загустіння приблизно 5 хвилин.
- Додати цитрусові та цедру, перемішати.
- У великій мисці змішати борошно та сіль.
- Додати вершкове масло і розтерти руками в крихту.
- Додати воду по 1 столовій ложці за раз, поки тісто не збереться в кулю.
- Загорнути тісто в харчову плівку та поставити в холодильник на 30 хвилин.
- Розкачати тісто в коло діаметром 25 см.
- Викласти тісто на деко, застелене пергаментом.
- Викласти начинку на тісто.
- Накрити пиріг верхнім шаром тіста і защипати краї.
- Випікати при температурі 200°C протягом 20 хвилин.
- Яєчні білки збити до стійких піків.
- Поступово додати цукор, продовжуючи збивати.
- Додати лимонний сік та перемішати.
- Викласти меренгу на гарячий пиріг та випікати при температурі 160°C протягом 20 хвилин або до золотистого кольору.
Приготування тіста:
Збирання пирога:
Приготування меренги:
Корисні поради
- Для фруктових пирогів використовуйте стиглі та соковиті фрукти.
- Не бійтеся експериментувати з різними видами фруктів та їх комбінаціями.
- Щоб пиріг був соковитим, додайте трохи кукурудзяного крохмалю або боро
Фруктові пироги: найкращі рецепти для літа