Веганська дієта, яка виключає споживання продуктів тваринного походження, стає дедалі популярнішою завдяки своїм перевагам для здоровя, захисту навколишнього середовища та гуманності. Безліч смачних і поживних веганських рецептів робить перехід на дієту без тварин легким і приємним. У цій статті ми розглянемо пять універсальних веганських рецептів, які підходять для щоденного харчування.
1. Смажена цвітна капуста в томатному соусі
Страва на 4 порції
Інгредієнти:
- 1 велика цвітна капуста, розрізана на невеликі суцвіття
- 1/4 склянки оливкової олії
- 1 цибулина, дрібно нарізана
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- 1 банка (14 унцій) томатного пюре
- 1 ст. ложка томатної пасти
- 1 ч. ложка сушеного орегано
- 1/2 ч. ложки сушеного базиліка
- 1/4 ч. ложки солі
- 1/4 ч. ложки чорного меленого перцю
Інструкції:
- Розігрійте духовку до 200 градусів за Цельсієм.
- У великій мисці змішайте цвітну капусту, оливкову олію, сіль і перець.
- Розкладіть цвітну капусту на деку, застеленому пергаментом.
- Випікайте приблизно 15-20 хвилин, або доки капуста не стане мякою і злегка підрумяниться.
- Поки цвітна капуста печеться, у великій сковороді розігрійте оливкову олію.
- Обсмажте цибулю до прозорості, потім додайте часник і готуйте ще 1 хвилину.
- Додайте томатне пюре, томатну пасту, орегано, базилік, сіль і перець. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і тушкуйте 10 хвилин.
- Зєднайте смажену цвітну капусту з томатним соусом і подавайте гарячим.
2. Веганські бургери з квасолі
Страва на 4 бургери
Інгредієнти:
- 1 банка (15 унцій) чорної квасолі, промитої і процідженої
- 1/2 склянки вівсяних пластівців
- 1/4 склянки подрібненого волоського горіха
- 1/4 склянки нарізаної цибулі
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- 1 ч. ложка сушеного орегано
- 1/2 ч. ложки сушеного базиліка
- 1/4 ч. ложки солі
- 1/4 ч. ложки чорного меленого перцю
Інструкції:
- У великій мисці розімніть квасолю виделкою.
- Додайте вівсяні пластівці, волоські горіхи, цибулю, часник, орегано, базилік, сіль і перець. Добре перемішайте.
- Сформуйте з суміші 4 бургери.
- Обсмажте бургери на сковороді з антипригарним покриттям на середньому вогні, по 5-7 хвилин на кожній стороні, або доки бургери не стануть золотистими і підрумяненими.
- Подавайте бургери з улюбленими соусами і овочами.
3. Веганське каррі з нуту
Страва на 4 порції
Інгредієнти:
- 1 банка (15 унцій) нуту, промитого і процідженого
- 1 велика цибулина, нарізана
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- 1 болгарський перець, нарізаний кубиками
- 1 морквина, нарізана кубиками
- 1 стебло селери, нарізане
- 1 ч. ложка сушеного карі
- 1/2 ч. ложки сушеного коріандру
- 1/4 ч. ложки сушеного куркуми
- 1 банка (14 унцій) томатного пюре
- 1 банка (13 унцій) кокосового молока
- 1/4 склянки подрібненої свіжої кінзи
Інструкції:
- У великій каструлі обсмажте цибулю, часник, болгарський перець, моркву і селеру на середньому вогні, поки овочі не стануть мякими.
- Додайте карі, коріандр і куркуму і готуйте ще 1 хвилину.
- Додайте нут, томатне пюре і кокосове молоко. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і тушкуйте 15 хвилин, або доки соус не загусне.
- Приправте сіллю і перцем за смаком.
- Перед подачею посипте каррі свіжою кінзою.